Familieutflukt til Arequipas store helgen

DSC00075

Du har ikke vært lenge i Arequipa før du har hørt om «Virgen de Chapi.» En rekke busser, taxier, butikker og kjøpesenter har sin lille utgave av denne viktige jomfruen eller helgenen. Likevel er det ikke så mange av utlendingene som har sett henne. Det er nemlig nesten 60 kilometer å kjøre fra byen ut til plassen der hun hører hjemme.

I dag hadde vi mulighet til å ta en fridag, og brukte derfor denne til å komme oss ut av byen for å se noe vi ikke hadde sett tidligere.

DSC00064

Det tok over en time å kjøre de nesten 60 kilometerene. Veien er fin, men vi var veldig overrasket over hvor langt fra allfarvei dette var. Vi følte oss som midt i ingenmannsland før vi endelig kom frem. Selve stedet der helgenen er i dag ligger på omtrent akkurat samme høyde som Arequipa (2450 moh.) men på veien måtte vi over 3300 moh.

DSC00061

Den eldste bygningen på stedet nå. En gammel kirke. På grunn av all lysbrenningen har denne kirken vært gjennom en rekke branner, men har overlevd dem alle..

Den store dagen til «Virgen de Chapi» er 1. mai. I løpet av 30. april og 1. mai regner man med at mellom 170.000 og 180.000 mennesker besøker stedet. Det trengs derfor store områder som dere ser på bildet over. I en by med i underkant av en million mennesker er det en stor andel. En del mennesker går de 60 kilometerene gjennom ørkenen fra Arequipa og ut hit for å ta del i den store feiringen. Like ved kontoret til misjonen står alle bussene som kjører folk ut til denne store dagen. Vi har derfor i flere år sett alle disse bussene uten å vite hva det var de skulle se. Det var derfor kjekt å komme ut å se dette som alle snakker om.

DSC00069

Like ved inngangen til der jomfuen nå stod plassert var det satt opp et skur der det var mulig å tenne lys eller utføre små offerhandlinger.

Jomfruen ble transportert fra Spania til Peru for flere hundre år siden. Omtrent 5 kilometer lenger nede i dalen enn der hun nå er plassert var det at flere store under skjedde. For at flest mulig mennesker skulle få se henne ble det altså planlagt å flytte henne til Sogay, en landsby som ligger et godt stykke nærmere Arequipa. På veien hadde de en pause, og da de skulle løfte henne opp igjen klarte de det ikke. Det kom plutselig en voldsom sandstorm og flere hørte jomfuen høyt og tydelig si «Chaipi, chaipi» som er aymara og betyr «her». Det forstod de som at det var der hun ville være, og der står hun altså i dag. Akkurat nå stod hun i museumet, men det var en midlertidig plassering.

DSC00073Da pave Johannes Paul den II besøkte Arequipa i 1985 ble hun fløyet inn til sentrum med helikopter. Det var han som satte på henne kronen. Hvis hun flyttes så er det som regel med helikopter. Helligdommen er nylig blitt «patrimonio cultural» eller nasjonal kulturarv, så det er et viktig sted for folk.

Inne i kapellet der jomfuen stod satt det en katolsk prest som vi fikk en prat med. Det var interessant å høre hva han sa. Mange av de vi treffer til vanlig legger spesielle egenskaper til de forskjellige helgenene slik at de fungerer som forskjellige guder. Vi var derfor nyskjerrige på å høre hva presten sa. Han hadde en annen oppfatning. Han var overbevist om at det bare er én jomfru, nemlig Maria. Så jomfruene i Mexico, i Lima eller her i Arequipa er altså den samme slik han så det. Da fikk vi se litt av forskjellen på folketroen her i Arequipa og hva som er mer offisiell lære.

DSC00067

Kristina var noe andektig på dette hellige stedet..

DSC00081

Inngangen til den gamle kirken

_M2B6303

På tilbakeveien var vi heldige og fikk se Guanaco. Et forholdsvis sjeldent dyr som er i slekt med kamelene. De er ganske like de mer kjente Vicuñaene som er vanlige å se på turen fra Arequipa til Juliaca.

Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s