Hva er det som sitter igjen?

Den siste måneden har jeg sett tre filmer. Tre filmer som har satt gjort stort inntrykk og som har gitt meg mange tanker. En venn, Gunnar Elstad, sa en gang at vi har veldig lett for å definere en meterrealist. Det er nemlig en som er litt mer opptatt av penger, og i det han eier enn hva jeg selv er. Jeg tror det samme gjelder på mange områder i verden. Vi vet noen som er verre enn oss. Noen som gir mindre, noen som tenker mer på seg selv osv. Dette hjelper vår egen selvrettferdighet veldig. – Hva med han da? Er en fin måte å besvare ransakende spørsmål på.

Evangeliene forteller oss om en kompromissløs Jesus som vi ofte prøver å pynte på. Jesus la ingen ting mellom. Han prøvde ikke å beskrive livet som Jesu etterfølger enklere enn hva det er. De som ville forlate han fikk gjøre det uten noen tigging om å blir fra Jesu side. Den unge rike mannen som kommer til Jesus i Mark 10:20 og får beskjed om å selge alt for så å følge Jesus går bedrøvet bort etter det klare svarer fra Jesus. Det står ingen ting om at Jesus angret og sa at han kunne selge halvparten, eller en liten del. «Den som finner sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det.» står det i Matteus 10:39. Klare ord.

I disse tre filmene jeg har sett har noe av verdens urettferdighet kommet tydelig frem. Jeg tror at som misjonær i et fattig land er jeg nærmere nøden enn mange av dere som leser dette, og derfor er det mulig at det setter sterkere spor. Men det vil overraske meg om du klarer å se disse filmene uten at det berører deg. Tenk på de som lever i Nigeria eller Kongo som har levd med konstant frykt for livet eller for å bli voldtatt i år etter år. Tenk på alle flyktninger i Afghanistan og tenk på de fattige som lever midt mellom rike i Vesten. Jeg trenger bare å kjøre bil noen få minutter før jeg møter noen slike som «Michael Oher» som aldri hadde hatt sin egen seng. Men du skal ikke se bort fra at det kan være noen ganske nær deg også som har det slik. Kan du leve med det?

Har du tid så se gjerne etter en av disse tre filmene.

Denne filmen med Tom Hanks er ikke akkurat noen oppbyggelig film når det gjelder etikk (ikke anbefalt for de yngste). Hanks spiller en ganske umoralsk kongressmedlem i USA, men han får utrettet ganske mye når nøden kommer for hans øyne. Det kan du også. Filmen er bassert på en sann historie, og TV2 repporter Fredrik Græsvik skrev om dette på sin blogg ved juletider.

I filmen «Tears of the sun» møter vi Bruce Willis som leder for en gruppe amerikanske soldater som skal hente ut noen amerikanske misjonærer fra Nigeria. Filmen beskriver en nå virkelighet, men jeg har ikke funnet at denne skal være basert på en sann historie. Også en film man ikke bør se i for ung alder.

Den siste filmen, The Blind Side, er hentet fra en by i USA. Denne filmen er også bygd på en sann historie. En sterk historie. I en bok som heter «Den Jesus jeg ikke kjente» av Philip Yency står der en historie om en kjent teolog som hadde en flott jobb på et stort universitet. Han sluttet i jobben og brukte resten av sin tid på å hjelpe en multihandikapet gutt. Da han ble spurt hvorfor han med alle sine talenter innen sitt fagfelt ville gå der og stelle denne gutten forklarte han at det var ved å vise slik kjærlighet at han kunne lære noe om kjærlighet.

Håper du liker filmene. Og ikke vær redd for å la dem gjøre noe med deg..

Dette innlegget ble publisert i Litt av hvert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s