Judas i fillebiter

Allerede da jeg var på besøk i Peru som teologistudent i 2004 var det en historie som bet seg fast, og i dag fikk jeg være vitne til opplevelsen.

Et viktig spørsmål også for begrunnelsen for vårt nærvær er: Hva mener, og lærer egentlig den katolske kirken i Peru? Svaret er nok meget sammensatt, og kan variere fra by til by. En Jesus vekkelse som har hatt sine bølger i den katolske kirken har også berørt Peru, men i det meste av kirken ser vi nok en dyptgående synkretisme. I religiøse høytider kommer dette tydelig frem. Jeg gjorde noen intervjuer i Juliaca i forbindelse med allehelgenssøndag og ble lettere sjokkert. Nå ved den største festdagen i kirkeåret er det ikke mindre leit å se at den gleden vi så gjerne skulle ha sett over Jesu oppstandelse blir omgjort til sinne på Judas som valgte å forråde Jesus.

Noen tiår tilbake var nok denne tradisjonen enda «renere» i Arequipa. Man valgte da å lese opp fra Judas evangeliet. I dag så vi nok en noe sekularisert utgave der Judas evangeliet (de brukte den betegnelsen) bestod i å slakte alt som er å oppdrive av historiske-, nåtidige- og fremtidige politikere og putte all den galskapen de gjør sammen med Judas sin forrådelse og sprenge alt sammen i lufta.

Dette er nok noe som er mest vanlig å se i Arequipa, og foregår i de fleste distriktene. Den med mest tradisjonspreg er likevel den som vi overvar på Plaza Yanahuara. Under kan dere se videoen, eller gå inn på YouTube.

Dette innlegget ble publisert i IEL-P, Peruansk kultur og tradisjon. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s