Menneskeofring i Peru I

For en del år tilbake leste jeg boken «De venter» av Asbjørn Aavik. Det var liksom den lille boken som skulle tenne misjonskallet hos unge nordmenn. Boken beskriver sterkt ofring av barn i Kina. Jeg har selv vært i Etiopia og i Woito-dalen der unger som ikke får tenner i den nødvendige rekkefølgen må, eller i alle fall måtte bøte med livet.

Hva med Sør-Amerika og Peru? Inkariket hadde stor utbredelse og hadde en religion som opptok mye av deres tid. Menneskeofring var da ikke en ukjent offerhandling. I Peru ble det i 1998 funnet en liten inkaprinsesse på et fjell i nærheten av Arequipa. Isjomfruen eller Juanita er det hun oftest blir kalt. I dag ligger hun på et museum i Arequipa og det er mulig å se henne. De mener hun ble ofret for mange hundre år siden under Inkatiden, men at isen har gjort at hun har blitt «bevart» frem til hun ble funnet for litt over 10 år siden. Det er også en kjent historie fra grenseområdet mellom Chile og Argentina. Aftenposten skrev i 2007 om disse funnene som har satt igang mye forskning. Det ble nemlig funnet fire mumifiserte barn ved en vulkan som heter Llullaillaco. De mener å ha funnet ut at dette var fire fattige barn som fikk leve et år i «luksus» for å øke deres verdi før de ble ført opp til fjellet, dopet ned og ofret.

Det som kanskje er mer ukjent, i alle fall noe som jeg ikke var klar over før jeg leste på nyskjerrigper.no var at ved hver ny innsettelse av en Inka ble det ofret så mye som 200 barn. De ble servert maisøl, og når de var tilstrekkelig beruset ble de kvalt og ofret. Dette skjedde i Cusco. Ganske brutale ofringer med andre ord.

Det er nå snart 500 år siden spanjolene inntok Peru. Da har det vel gått nok tid skulle man tro for å få bort slike brutale skikker, eller?

Sannheten er en annen. Etter at jeg kom til Peru har jeg hørt flere historier om at hvis en flom tok en bro så var det på grunn av for lite ofringer. Når den gamle broen så ble erstattet av en ny brukte de å mure inne mennesker i det nye fundamentet som et offer. Det som derimot er nytt og som fikk meg til å skrive dette innlegget er at jeg fikk ny informasjon i går. Det er nemlig slik at en av de viktigste inntektskildene til peruanere er gruvedrift. En del av gruvene er oppkjøpt av store internasjonale selskap, men det er fortsatt mange uorganiserte gruver. I disse gruvene sies det nå at det skjer regelmessig ofring av barn, og at dette er en aktivitet som har vært økende i senere tid. Et området som blir nevnt er Yunguyo på grensen mellom Peru og Bolivia. Jeg har i dag ingen beviser for dette, det er litt viktig å få sagt, men jeg har hørt det fra flere kilder, og snakket med mennesker jeg stoler på.

At noe så forferdelig kan skje i Peru i dag er nesten ikke til å tro. Det sier oss mye om de utfordringene som ligger foran. Der er ufattelig mange mennesker som enda ikke har fått se friheten i evangeliet. Misjonen har en lang vei å gå i Peru.

Dette innlegget ble publisert i Peruansk kultur og tradisjon. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s